Laren is de Nederlandse gemeente waar het gemiddelde vermogen van huishoudens het hoogst is. Dat is niet heel verrassend. Opvallender is dat een aantal Brabantse gemeenten die aan België grenzen ook sterk scoren.
Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van de vermogensontwikkeling van huishoudens.
Het gaat om gegeven over 2014, waarbij het CBS kijkt naar het netto vermogen. Dat is de som van bezittingen zoals de waarde van de eigen woning, beleggingen en spaargeld, verminderd met schulden zoals de hypotheekleningen.
Geen vermogensdaling in 2014 door stabilisatie huizenprijs
Omdat de eigen woning gemiddeld 55 procent uitmaakt van het vermogen van huishoudens is de ontwikkeling van huizenprijzen van groot belang. Voor 2014 is er wat dat betreft goed nieuws: de stabilisatie van huizenprijzen zorgde ervoor het het gemiddelde vermogen van Nederlandse huishoudens voor het eerst in jaren niet meer daalde.
Het netto doorsnee-vermogen lag afgelopen jaar op 19 duizend euro per huishouden, hetzelfde niveau als in 2013. Het gaat hier om het mediane vermogen, dus de middelste meting.
(klik op grafiek voor uitvergroting)
Uit de achterliggende gegevens van het CBS blijkt dat de 20 procent rijkste huishoudens afgelopen jaar 47,7 procent van het totale netto vermogen bezaten. Dat is een fractie minder dan de 48,2 procent van 2013.
De rijkste gemeenten
Op regionaal niveau blijkt dat naast koploper Laren (doorsnee vermogen 250 duizend euro) er vooral een concentratie is van vermogens boven de 175 duizend euro in Brabantsche gemeenten zoals Haaren, Oirschot, Sint Anthonis, Maasdonk, Alphen-Chaam, Reusel-De Mierden en Eersel. "Hier wonen naar verhouding veel ouderen, die gedurende hun leven een flink vermogen hebben opgebouwd", aldus het CBS.
(klik voor uitvergroting)
Kleinere vermogens zijn vooral te vinden in de grotere steden. Lelystad bungelt onderaan met een doorsnee vermogen van 1.600 euro. Verder zijn de grote steden Rotterdam, Den Haag en Amsterdam te vinden in de top tien met laagste vermogens. Utrecht valt daar net buiten, maar is met een doorsnee vermogen van zesduizend euro per huishouden ook geen bijzonder rijke stad.
"In de grote steden wonen betrekkelijk veel jongeren, uitkeringsontvangers en niet-westerse allochtonen. Deze groepen hebben doorgaans weinig vermogen", stelt het CBS.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl